Somamrjobb och lön
När du ska sommarjobba kommer du självklart att tjäna pengar, lön. När det kommer till att förhandla fram hur mycket i lön du kommer få finns det lite olika metoder. Oftast är det arbetsgivaren, alltså personen på företaget som anställer dig, som bestämmer det. Du får självklart reda på vad lönen är innan du säger jag till sommarjobbet. Är lönen för låg så kan du be om högre lön eller tacka nej till sommarjobbet.

När det kommer till kommunarbete kan man lätt tro att det är samma lön för alla i Sverige, oavsett i vilken kommun man sommarjobbar i. Men så är det ej. Det kan skilja upp till 70 kr per timme mellan kommunerna, vilket är väldigt mycket pengar. Om du får sommarjobb hos en kommun så brukar snittet ligga på ca 60 kr timmen, vilket är en skälig ersättning med tanke på det enkla jobb man utför. Det finns rekommenderade nivåer som kommunerna har att utgå ifrån. Är du mellan 16-17 år bör du ha ca 56 kr i timmen och är du mellan 19-18 så bör du ha ca 70 kr i timmen.

Att jobba för 40kr i timmen om du är 18 år är inget roligt och det bör egentligen inte tolereras. "Det är upprörande att kommuner fortfarande betalar låga ersättningar till ungdomar med feriepraktik eller sommarjobb. De här jobben är för många ungdomar första kontakten med arbetslivet och det sänder helt fel signaler när lönerna är så låga", säger SSU:s förbundssekreterare Mattias Vepsä. Källa: Stora löneskillnader för sommarjobb, DN.se.

Håll koll på när du skaffar ett sommarjobb att du får rätt lön. Skulle det visa sig att just det sommarjobbet som du erbjudits inte har en bra lön så kan det vara en idé att fortsätta söka efter sommarjobb med bättre lön.Sommarjobb via orter i Sverige


Kunde ej koppla till databasen.